Egzaminy mistrzowskie

WYMAGANIA NA UZYSKANIE TYTUŁU MISTRZA


Zgodnie z rozporządzeniem Ministra Edukacji Narodowej z dnia 10 stycznia 2017 roku w sprawie egzaminu czeladniczego, mistrzowskiego oraz egzaminu sprawdzającego, przeprowadzanych przez komisje egzaminacyjne izb rzemieślniczych, do egzaminu czeladniczego/mistrzowskiego/sprawdzającego izba rzemieślnicza dopuszcza osobę, która spełnia jeden z następujących warunków:


  • posiada świadectwo ukończenia szkoły ponadgimnazjalnej albo dotychczasowej szkoły ponadpodstawowej oraz tytuł czeladnika lub równorzędny w zawodzie, w którym zdaje egzamin, a także:
  • a) co najmniej trzyletni okres wykonywania zawodu, w którym zdaje egzamin, po uzyskaniu tytułu zawodowego, albo
  • b) co najmniej sześcioletni okres wykonywania zawodu, w którym zdaje egzamin, łącznie przed i po uzyskaniu tytułu zawodowego,
  • posiada świadectwo ukończenia szkoły ponadgimnazjalnej albo dotychczasowej  szkoły ponadpodstawowej oraz co najmniej sześcioletni okres wykonywania zawodu, w którym zdaje egzamin, w ramach samodzielnie prowadzonej działalności gospodarczej,
  • posiada świadectwo ukończenia szkoły ponadgimnazjalnej albo dotychczasowej szkoły ponadpodstawowej oraz tytuł czeladnika lub równorzędny w zawodzie wchodzącym w zakres zawodu, w którym zdaje egzamin, a także co najmniej trzyletni okres wykonywania zawodu, w którym zdaje egzamin, po uzyskaniu tytułu zawodowego,
  • posiada świadectwo ukończenia szkoły ponadgimnazjalnej albo dotychczasowej szkoły ponadpodstawowej oraz tytuł mistrza w zawodzie wchodzącym w zakres zawodu, w którym zdaje egzamin, a także co najmniej roczny okres wykonywania zawodu, w którym zdaje egzamin, po uzyskaniu tytułu mistrza,
  • posiada świadectwo ukończenia szkoły ponadgimnazjalnej albo dotychczasowej szkoły ponadpodstawowej, dających wykształcenie średnie i kształcących w zawodzie wchodzącym w zakres zawodu, w którym  zdaje egzamin, oraz tytuł zawodowy w zawodzie wchodzącym w zakres zawodu, w którym zdaje egzamin, a także co najmniej dwuletni okres wykonywania zawodu, w którym zdaje egzamin, po uzyskaniu tytułu zawodowego,
  • posiada dyplom szkoły wyższej na kierunku lub w specjalności w zakresie wchodzącym w zakres zawodu, w którym zdaje egzamin, po uzyskaniu tytułu zawodowego.
Dokumenty, które należy złożyć ubiegając się o dopuszczenie do egzaminu mistrzowskiego:
  • wniosek o dopuszczenie do egzaminu mistrzowskiego,
  • fotografia (aktualna, czytelnie podpisana, format legitymacyjny 3,5 x 4,5),
  • dokument kwalifikacji zawodowych (np. świadectwo czeladnicze),
  • dokument(y) potwierdzający(e) wymagany okres wykonywania zawodu,
  • zaświadczenie o przynależności zakładu pracy kandydata lub pracodawcy kandydata do cechu (dokument nie jest wymagany od właścicieli zakładów niezrzeszonych w cechu),
  • świadectwo ukończenia co najmniej szkoły ponadgimnazjalnej albo dotychczasowej szkoły ponadpodstawowej,
  • oryginał dowodu opłaty za egzamin z podaniem imienia i nazwiska zdającego.

EGZAMIN MISTRZOWSKI


Egzamin mistrzowski przeprowadza się w dwóch etapach: praktycznym i teoretycznym. Kolejność zdawania etapów egzaminu w danym zawodzie ustala przewodniczący komisji w porozumieniu z izbą rzemieślniczą.


Część praktyczna


Etap praktyczny polega na samodzielnym wykonaniu przez kandydata zadań egzaminacyjnych sprawdzających umiejętności praktyczne kandydata.


Część teoretyczna


Etap teoretyczny dzieli się na część ustną i pisemną.


Zakres egzaminu pisemnego obejmuje zagadnienia z następujących tematów:
  • rachunkowość zawodowa,
  • dokumentacja działalności gospodarczej,
  • rysunek zawodowy,
  • przepisy i zasady bezpieczeństwa i higieny pracy oraz ochrony przeciwpożarowej,
  • podstawowe zasady ochrony środowiska,
  • podstawowe przepisy prawa pracy,
  • podstawowa problematyka z zakresu podejmowania działalności gospodarczej i zarządzania przedsiębiorstwem,
  • podstawy psychologii i pedagogiki,
  • metodyka nauczania.
Zakres egzaminu ustnego obejmuje następujące zagadnienia:
  • technologia,
  • maszynoznawstwo,
  • materiałoznawstwo.
Oceny ustala komisja egzaminacyjna według następującej skali:
  • stopień celujący – 6
  • stopień bardzo dobry – 5
  • stopień dobry – 4
  • stopień dostateczny – 3
  • stopień niedostateczny – 2.

Szczegółowe informacje:

Aneta Korybalska

Specjalista ds. kwalifikacji zawodowych : pokój nr 26

tel. 52 322-12-76 e-mail: aneta.korybalska@izbarzem.pl


Agnieszka Matkowska

Specjalista ds. kwalifikacji zawodowych : pokój nr 26

tel. 52 322-12-76 e-mail: agnieszka.matkowska@izbarzem.pl