Konkurs – Kulinarne tradycje Kujaw i Pomorza „na słodko” i „na słono”
UCZNIU !!! PODEJMIJ WYZWANIE RAZEM Z MISTRZEM SZKOLĄCYM/NAUCZYCIELEM ZAWODU
Kujawsko-Pomorska Izba Rzemiosła i Przedsiębiorczości w Bydgoszczy po raz pierwszy organizuje regionalny konkurs kulinarny pn. Kulinarne tradycje Kujaw i Pomorza „na słodko” i „na słono”. Nasza inicjatywa to doskonała okazja do tworzenia pozytywnego wizerunku gastronomii i jej tradycji w regionie, popularyzacja potraw regionalnych, doskonalenie umiejętności kulinarnych młodych osób z regionu, a także podniesienie prestiżu województwa kujawsko-pomorskiego.
Do udziału w konkursie zapraszamy uczniów branżowych szkół I stopnia, kształcących się w zawodzie kucharz, cukiernik z terenu województwa kujawsko-pomorskiego.
Niecodzienna formuła konkursu polega na pracy zespołowej ucznia wraz
z nauczycielem zawodu/mistrzem szkolącym biorącym udział w procesie praktycznej nauki zawodu. Konkurs przebiegnie w dwóch etapach. W ramach
I etapu uczestnicy przygotują autorską prezentację multimedialną dania tradycyjnego kuchni kujawsko-pomorskiej wybranego w kategorii słone lub słodkie, wraz z propozycją jego podania. Do udziału w finale Konkursu (II Etapie) zostanie zakwalifikowanych 10 (dziesięć) Zespołów, których prezentacje multimedialne zostaną uznane za najbardziej ciekawe.
Natomiast finał konkursu obejmie omówienie przez ucznia przed jury sposobu i techniki przygotowania potrawy regionalnej w kategorii „na słodko” lub „na słono”, przedstawionej w prezentacji multimedialnej oraz przygotowanie do degustacji zgłoszonej potrawy konkursowej do degustacji przez jury oceniające. Potrawę konkursową, przed finałem Konkursu wykonuje samodzielnie uczeń pod nadzorem nauczyciela zawodu/mistrza szkolącego, którą następnie Zespół dostarcza i przygotowuje do degustacji w dniu finału konkursu wraz z nakryciem i elementami dekoracyjnymi.
Dzięki konkursowi wzmacniamy przede wszystkim relacje pomiędzy uczniami a pracodawcami/mistrzami szkolącymi/nauczycielami z regionu przekazującymi dziedzictwo kulinarne kuchni kujawsko-pomorskiej. Wydarzenie to stanie się również doskonałym pretekstem do włączenia się osób z pasją i wspólną ideą, do integracji ludzi, którzy kultywują tradycję gastronomiczną oraz przestrzegają etyki. Adepci zawodu z regionu pod przewodnictwem swoich mentorów będą rywalizowali o najdoskonalsze przygotowanie dania regionalnego.
Ponadto, konkurs ten może przy okazji przyciągnąć wielu przedstawicieli środowiska gastronomicznego
i cukierniczego z regionu, a obecność znanych osób z pewnością przyczyni się do podniesienia prestiżu wydarzenia.
Dla finalistów konkursu przewidujemy atrakcyjne nagrody w postaci wartościowych bonów na zakup sprzętu gastronomicznego, oprócz tego wszyscy uczestnicy otrzymają dyplomy i upominki rzeczowe.
Zgłoszenie do udziału w konkursie następuje poprzez wypełnienie
i przesłanie do Organizatora formularza zgłoszeniowego wraz z autorską prezentacją multimedialną dania tradycyjnego kuchni kujawsko-pomorskiej do dnia 24.05.2018 r. na adres:
Kujawsko-Pomorska Izba
Rzemiosła i Przedsiębiorczości w Bydgoszczy
ul. Piotrowskiego 11, 85-098 Bydgoszcz
lub drogą mailową: sekretariat@izbarzem.pl.
UWAGA: Jedna Szkoła może wyznaczyć maksymalnie dwa Zespoły do udziału w konkursie. Finał konkursu odbędzie się dnia 08.06.2018 r. w Bydgoszczy.
Szczegóły dotyczące przebiegu konkursu opisane zostały w Regulaminie.
Wszelkich informacji dot. organizacji konkursu udzieli Izabela Goślińska – Specjalista ds. promocji i przedsiębiorczości pod nr tel. 52 349 35 06, mail: izabela.goslinska@izbarzem.pl.