V edycja Konkursu Cukierniczego pt. „POLSKI FOLKLOR”. Zgłoś się już dziś!
Serdecznie zapraszamy na V edycję Konkursu Cukierniczego. W tym roku tematem jest „POLSKI FOLKLOR”.
Organizatorem konkursu jest Kujawsko – Pomorska Izba Rzemiosła i Przedsiębiorczości w Bydgoszczy oraz Cech Piekarzy i Cukierników w Bydgoszczy wraz z komisją egzaminacyjną w zawodzie cukiernik.
Tematem konkursu jest „POLSKI FOLKLOR”
Konkurs odbędzie się dnia 12 kwietnia 2016 roku o godzinie 9.00 w siedzibie Kujawsko – Pomorskiej Izby Rzemiosła i Przedsiębiorczości w Bydgoszczy.
Podstawowe informacje o konkursie:
1. W konkursie mogą brać udział uczniowie zakładów rzemieślniczych zrzeszonych w Cechach, należących do Izby.
2. Do konkursu mogą przystąpić zarówno uczniowie kształcący się w zawodach cukiernik jak i piekarz, (ale zadanie konkursowe będzie związane wyłącznie z wyrobem cukierniczym).
3. Do konkursu przystępują osoby indywidualnie. Organizator nie przewiduje zespołów wieloosobowych.
4. Każda osoba biorąca udział w konkursie ma do wykonania samodzielnie pracę o tematyce związanej z polskim folklorem przy użyciu (np. marcepanu, karmelu, itp.) przy zastosowaniu surowców używanych w cukiernictwie i karmelarstwie.
5. Czas przygotowania maksymalnie 4 godziny zegarowe.
6. Wszystkie elementy powinny być wykonane na miejscu. Dopuszczalne jest jedynie użycie gotowych ciast np. biszkopt, piernik lub innych zbyt pracochłonnych do sporządzenia w dniu konkursu.
7. Zakazuje się używania gotowych elementów dekoracyjnych (należy wykonać je samodzielnie w dniu konkursu).
8. Uczestnicy konkursu powinni zabrać ze sobą drobny sprzęt niezbędny do wykonania konkursowych zadań, patery, obrusy, serwetki itp. niezbędne do wykonania prac.
9. Każdy uczestnik powinien dysponować ubraniem roboczym.
10. Każdy uczestnik zabezpiecza we własnym zakresie produkty potrzebne do wykonania prac.
11. Uczestnicy mają do dyspozycji stoły robocze, lodówki, zamrażarki, miksery, ubijaczki, mikrofalówkę, piec piekarski, piec cukierniczy, kuchenkę gazowo-elektryczną.
12. Zdobywcy trzech pierwszych miejsc otrzymają atrakcyjne nagrody rzeczowe.
13. Wszyscy startujący otrzymają dyplomy uczestnictwa w konkursie.
Zgłoszeń należy dokonać na formularzu zgłoszeniowym do dnia 31 marca 2016 r. przesyłając na adres KPIRiP w Bydgoszczy lub fax. 52 322 14 23, mail: sekretariat@izbarzem.pl.
W przypadku pytań – bezpośredni kontakt do Przewodniczącego Komisji Egzaminacyjnej w zawodzie Cukiernik – Romana Sikory 602 66 58 60.
ZAPRASZAMY!